Популарните „џинџербредс“ колачиња најновиот деликатес од кујната на Мигусто. Благодарение на производите на Виталиа ги подготвивме специјално за вас и се надеваме ќе ве инспирираат и вие да ја покажете вашата кулинарска креативност. Играјте си со формите и боите. Засукајте ракави, верувајте резултатот ќе ве импресионира.

Шарени колачиња со ѓумбир

By Тетка Биберче Published: December 3, 2012

  • Prep: 30 mins
  • Cook: 30 mins
  • Ready In: 60 mins

Популарните „џинџербредс“ колачиња најновиот деликатес од кујната на …

Ingredients

Instructions

  1. Подготовка на тестото1.Во здела за мешање ставете го брашното, солта, содата бикарбоната, шеќерот (кафеав и темно кафеав) како и омекнатиот путер.
  2. Додавање на сите состојки2.Смесата добро замешајте ја па потоа додадете ги јајцата, циметот и ѓумбирот и мешајте со миксер се додека добро не се соединат сите состојки.
  3. Подготвено тесто3.Тестото завиткајте го во проѕирна фолија и оставете го да стои во фрижидер најмалку еден час (а може и преку ноќ).
  4. Вадење на форми4.Откако добро ќе се олади смесата, на малку набрашнета површина, тестото се расукува и со помош на модли се вадат форми.
  5. Спремни за печење5.Се редат во тавче од рерна не многу залепени едно до друго бидејќи малку нараснуваат во текот на печењето.
  6. Испечени колачиња6.Се печат во загреана рерна на 180 степени околу 8 до 10 минути (или малку помалку, во зависност од рерната). При печењето треба да се внимава бидејќи не смеат да се препечат.
  7. Фил за декорација7.Белката изматете ја со маталка, додадете 60 г шеќер во прав, ½ лажичка густин и лажичка сок од лимон. За пастеризација, малку изматената белката ставете ја во микробранова печка (околу 35-40 сек.)
  8. Декорирање на колачињата8.Потоа додадете онолку шеќер во прав колку за да добиете густа смеса со која ќе ги декорирате колачињата. Со кујнски шприц декорирајте ги колачињата.
  9. Декорирани колачиња9.Доколку сакате да ви бидат шарени како нашите, во дел од белиот фил, ставете боја за готвење и бидете креативни.