Прав домашен деликатес. И мирис и вкус на македонската традиција. Омиленото јадење на многумина. Овој рецепт е дело на нашата пријателка Надица која реши со вас да ја сподели својата кулинарска умешност.

Сарма од кисела зелка

By Надица Силјанова Published: January 16, 2014

    Прав домашен деликатес. И мирис и вкус на македонската традиција. …

    Ingredients

    Instructions

    1. 1.Исечканиот кромид се пржи во маслото додека не се зацрвени. Се додава меленото месо, се дроби ситно со виљушка и се пржи убаво. Се додава сланината исечкана на мали парчиња.
    2. 2.Потоа се додава оризот и малку се пржи. Потоа се ставаат црниот пипер и магдоносот, а на крај и црвениот пипер.
    3. 3.Ако киселата зелка е многу солена, претходно листовите можат да се отсолат во вода (10-15 минути). Сармите се виткаат и се редат во длабоко тенџере, а меѓу нив се става ловорот.
    4. 4.Тенџерето се дополнува со жешка вода. Покриени со капак, сармите се варат на тивко најмалку 2 часа.