Лесно, брзо и едноставно е готвењето на ручекот со Фант, а вкусот е непогрешлив дури и за најпребирливите гурмани.

Сарма со блитва

By Елена Јованов Published: June 24, 2013

    Лесно, брзо и едноставно е готвењето на ручекот со Фант, а вкусот е …

    Ingredients

    Instructions

    1. 1.Содржината од кесичката фант ја раствараме по упатството и ја мешаме со меленото месо. Коцката супа ја раствараме во топла вода.
    2. 2.На огнот го загреваме маслото на умерена температура и го пржиме кромидот да добие жолто златна боја,го додаваме месото, сушениот зеленчук и оризот, посолуваме, забиберуваме и оставаме да се пропржи со цел зрното на оризот да остане цело.
    3. 3.На смесата ја додаваме 1/3 од супата и оставаме да се крчка додека да омекне малку оризот.На крај се додава исечканиот магданос.
    4. 4.За тоа време од листовите блитва го одстрануваме задебелениот бел дел и листовите ги попаруваме со врела вода за да омекнат и полесно се виткаат.
    5. 5.На средината од секој лист блитва ставаме една лажица од приготвената смеса и завиткуваме во вид на ролнички, сармички
    6. 6.Ги редиме во садот за печење сармите една до друга, полеваме со останатата супа и покриени со капак или фолија ги печеме во рерна на 220Ц степени 30 минути.
    7. 7.Откако сармите се сварени го тргаме капакот и на секоја сармичка одозгора додаваме парче кашкавал по што повторно сармите ги враќаме во рерна за да заруменеат.Пријатен апетит.