Најновиот член на нашата дружина  Славица Наумовска  ни прати одличен рецепт за сарми од блитва. Ова е едно прекрасно јадење каде се служи со кисело млеко. Вкусот на блитвата е идентичен со спанакот. Уживајте!

Сарми од блитва

By Славица Наумовска Published: March 16, 2013

    Најновиот член на нашата дружина  Славица Наумовска  ни прати одличен …

    Ingredients

    Instructions

    1. 1.Пропржете го кромидот заедно печурките,па додадете го ренданиот морков. Кога малку ќе се пропржи, додадете месото и допржете до крај. Ставете доматно пире,ориз , зачини и оставете го на оган уште 5 минути.
    2. 2.Се ставете 1 литар вода да зоврие. Блитвата се мие, се цеди и се реди во подлабока здела. Со зовриената вода попарете ги листовите и оставете да постојат 10 до 15 минути. Потоа процедете ги и може да виткате сармички. Не мора да се стискаат бидејќи листовите се доста кревки.
    3. 3.Наредете ги во плехче каде претходно се ставиле од доматното пире. Полијте ги со вода да ги покрие и ставете да се печат на 200 Ц .Одозгора прво покријте ги со хартија за печење за да не ви изгорат, а после 30 минути печење тргнете ја хартијата и полијте ги со растителна хопла од соја. Допечете да поцрвени и фати малку коричка.