Дали сте знаеле дека бозелот е билка која расте на планинските места и може да достигне висина до 5 метри. Дека лековитите својства се содржани во скоро сите делови: цветот, плодот, листот, кората и коренот и дека токму поради тоа се користи за подготвување на чаеви, сокови, сирупи, вино и слично.
Денес Валентина сподели со нас рецепт за подготовкана сируп од бозел кој иако има малку необичен вкус, сепак е доличен за освежување за време на летните горештини…

Сируп од бозел

By Валентина Крстевска Published: May 23, 2013

    Дали сте знаеле дека бозелот е билка која расте на планинските места и …

    Ingredients

    Instructions

    1. Бозел1.Цветовите,лимонтусот и 3л вода се ставаат во сад да стојат 24 часа. Смесата се прецедува нив двојна газа преку цедалка.
    2. Сируп од бозел2.Добиената течност се помешува со шеќерот и преостанатите 4 л вода. Се остава да стои 4-5 часа за да се стопи шеќерот. Повремено се промешува. Се собира во шишиња кои се затвораат со капачиња кои се затегнуваат со клуч за таа намена(како капачињата на пивските шишиња).