Сирупот од цреши е навистина едноставен за правење, а одлично доаѓа во комбинација со обична или минерална вода, или пак како коктел со бело вино или шампањ.

Сируп од цреши + коктел

By Гастронаутка Published: July 29, 2013

    Сирупот од цреши е навистина едноставен за правење, а одлично доаѓа во …

    Ingredients

    Instructions

    1. 1.Изгмечете ги црешите во блендер заедно со сокот додека не добиете хомогена смеса. Процедете ја смесата низ ситна цедалка со притискање за да извадите што е можно повеќе сок.
    2. 2.Ставете ја смесата од цреши во тенџере и додадете го шеќерот, а потоа оставете го да врие додека не се растопи шеќерот. Намалете ја температурата и оставете да се вари со повремено мешање (ако се појави пена на површината, отстранете ја). Варете околу 30 минути или додека не се намали смесата за половина.
    3. 3.Оставете да се олади на собна температура. Додадете го сокот од лимон и добро измешајте. Чувајте го сирупот во фрижидер (може да стои до месец дена).
    4. 4.За да направите коктел, ставете 1/2 лажица од сирупот во чаша и дополнете ја со оладено бело вино. Декорирајте со неколку ливчиња свежо нане или цитронела.