Сигурно не ви паднало на памет дека со спанаќ можете да направите и нешто вакво. Освен што вкусот е феноменален, овој спанаќ пудинг изгледа фантастично декоративно. Затоа фаќајте се за работа.

Солен пудинг од спанаќ

By A.A. Published: September 14, 2013

  • Prep: 20 mins
  • Cook: 50 mins
  • Ready In: 1 hr 10 mins

Сигурно не ви паднало на памет дека со спанаќ можете да направите и нешто …

Ingredients

Instructions

  1. 1.Спанаќот исчистете го, обарете го, исцедете го, ставете го во блендер и добро изблендирајте го.
  2. 2.Во сад, на оган, растопете го путерот па додадете брашно. Мешајќи, додадете го млекото и варете околу 5 минути. Добиениот сос додадете го во блендерот и измешајте.
  3. 3.Сланината исечкајте ја на коцки и додадете ја во блендерот.
  4. 4.Сирењето, со виљушка, издробете го и измешајте го со спанаќот. Зачинете ја смесата по желба.
  5. 5.Малите калапи за печење намачкајте ги со путер и набрашнете ги (доколку се тефлонски, нема потреба). Наполнете ги со подготвената смеса.
  6. 6.Загрејте ја рерната на 160 степени. Калапите ставете ги ви подлабок сад за печење, садот наполнете го со вода (отприлика до пола) и оставете да се печат околу 50 минути.
  7. 7. Во меѓувреме, сварете ги јајцата и оставете ги да се оладат. Одвојте ги белката од жолчките. Белката исечкајте ја на ситни коцки, ставете оцет, маслиново масло, сенф, сол и добро измешајте. И жолчката исечете јана ситни коцки.
  8. 8.Пудингот од спанаќ оставете го малку да се олади, па превртете го врз чинија за сервирање. Декорирајте со сосот од белките и ситно исечканите жолчки.