Овие солени стапчиња се едноставни за правење и не бараат преголема умешност. Затоа се идеални за било каква пригода. Дополнително, лесно се замрзнуваат и одмрзнуваат…..Пробајте!

Солени стапчиња

By Гастронаутка Published: December 14, 2012

    Овие солени стапчиња се едноставни за правење и не бараат преголема …

    Ingredients

    Instructions

    1. топчиња од тесто1.Замесете тесто од сите состојки и оставете го да расте околу 40-тина минути. Потоа со рака кинете топчиња со големина на орев (едно топче околу 22-23 г тесто. Со оваа мерка излегуваат точно 40 топчиња).
    2. расукување2.Секое топче ставете го на мушама или пластичен подметач за јадење, покријте то со проѕирна фолија и расукајте то овално, и тоа што е можно потенко (шарата на мушамата одоздола јасно да се гледа :)).
    3. виткање на стапчињата3.Тргнете ја фолијата , а потоа почнете да го виткате тестото како кифла.
    4. подготвени за печење4.Стапчињата наредете ги во тавче врз хартија за печење. Не е потребно да оставате многу место меѓу нив, бидејќи тие само малку пораснуваат. Премачкајте ги со изматеното јајце и посипете ги со ким или сусам.
    5. готови стапчиња5.Печете ги во загреана рерна на 200 степени и тоа 15-тина минути или додека не поруменат убаво.