Dulce de leche или слатко од млеко e традиционален јужноамерикански сладок премаз сличен на карамела. Во комбинација со чоколадо добивате совршен спој на вкусови. Чоко пралини е десерт кој се топи во уста. Од оваа количина добивме околу 15 пралини, па затоа ако имате прави гурмани по дома наш совет е да направете дупла доза.

Совршени чоко-пралини со Dulce de leche

By Тетка Биберче и Гастронаут Published: January 11, 2013

  • Prep: 20 mins
  • Cook: 60 mins
  • Ready In: 1 hr 20 mins

Dulce de leche или слатко од млеко e традиционален јужноамерикански сладок …

Ingredients

Instructions

  1. Подготовка на филот1.Подгответе ги филот Dulce de leche: во сад, на оган, ставете го кондензираното млеко заедно со шеќерот.
  2. Згуснат фил2.На средна температурата, филот варете го, со повремено мешање, се додека не добиете густа смеса. Ќе ви биде потребно околу 1 час.
  3. Додавање на лешници во филот3.Во згуснатиот фил додадете сечкани бадеми и лешници.
  4. Чоколадо4.Во меѓувреме, на пареа или во микробранова печка, стопете го чоколадото со неколку лажички масло за готвење.
  5. Ставање на чоколадо во модлите5.Ставете по една лажичка од растопеното чоколадо во хартиените форми .
  6. Премачкување на хартиените форми6.Со помош на мала четка, растопеното чоколадо распоредете го, размачкајте го на сите страни.
  7. Намачкани форми со чоколадо7.Премачканите форми оставете ги во фрижидер за да се стегне чоколадото.
  8. Наполнети пралини со фил8.Кошничките со стегнатото чоколадо наполнете ги со филот Dulce de leche.
  9. Готови чоко пралини9.Одозгора ставете еден слој од растопеното чоколадо и пралините ставете ги во фрижидер за добро да се оладат.
  10. Пралини спремни за јадење10.На оладените пралини, отстранете им ја хартијата, сервирајте ги и уживајте.