На самиот почеток мора да бидеме искрени и да ви признаеме нешто. Овој рецепт е дело на баба Лиле, која уште еднаш ни докажа кој е вистинскиот мајстор во кујна. Жена која постојано е расположена за готвење, за експериментирање со нови вкусови и која има еден милион идеи во глава.

Независно дали е збор за главно јадење, рецепти со тесто или пак десерти секогаш се што ќе направи е полн погодок. Таков е случајот со овие колачиња наполнети со урда , со кои не изненади пред некој ден. Беа штотуку извадени од рерна и откако ги видовме и помирисавме моравме да ги фотографираме, да и го побараме рецептот и да го споделиме со вас.

Веднаш штом го вкусивме првото колаче се уверивме дека не сме погрешиле. Вакво нешто вкусно одамна не сме пробале и затоа со задоволство ви ги препорачуваме и вие да ги направите и да се насладувате во нив.

За разлика од многуте рецепти за колачиња, кои понекогаш можат да бидат помалку досадни и еднолични, овој е нешто сосема поинакво. Рикотата е магичната состојка која има дава посебен шмек и сочност.

Однадвор колачињата се крцкави и со препознатлива  распукана кора, а во внатрешниот дел го нуди она право уживање. Бела крема од засладена урда која се топи во уста. Што друго да ви кажеме. Фала на баба Лиле за рецептот и сетете се на овој пост веднаш што ќе ви се пријаде домашно колаче. Верувајте нема да зажалите.


Рецептот го  фотографираа Ана&Зоран Зафировски. Забрането превзмемање на оваа содржина без согласност на авторите! 

Чоколадно колаче „Изненадување“

Состојки:

Тесто за бисквит:

  • 100 мл масло
  • 130 г шеќер
  • 50 мл силно кафе (2 мали лажици инстант кафе +50 мл вода)
  • 1 пакетче ванилин шеќер
  • 240 г брашно
  • 20 г какао
  • 1/2 пакетче прашок за печење
  • меѓу два прста сол
  • 50 мл кисело млеко или јогурт

Фил:

  • 200 г  несолена урда (или рикота сирење)
  • 3-4 лажици  шеќер во прав (според вкус)

Подготовка:

  1. Во длабок сад измешајте ги маслото, шеќерот, јогуртот и кафето.
  2. Во друг сад измешајте го брашното заедно со какаото, прашокот за печење, ванилата и малку сол. Состојките просејте ги.
  3. Смеса со брашното измешајте ја со водената смеса и замесете тесто кое малку се лепи за раката. Доколку тестото е премногу меко тогаш се додадете уште малку брашно.
  4. Тестото поделете го на 18 делови и формирајте топчиња.
  5. Подготовка на филот: урдата(или рикотата) изматете ја со шеќерот во прав и малку ванила. Доколку е урдата е течна, истискајте ја, но доколку е премногу сува, додадете малку млеко. И од оваа смеса се прават 18 топчиња.
  6. Топчето од тесто ставете го на дланката на раката, малку раширете го со прстите и во средината ставете топче од слатката урда (филот).
  7. Со прстите затворете ги краевите и формирајте топче. Постапката повторете ја со сите топчиња тесто.
  8. Готовите топчињата наредете ги  во тава обложена со хартија за печење, малку притиснете ги и печете ги во загреана рерна на 190° С околу 10-13 минути.
  9. Испечените топчиња посипете ги со шеќер во прав.

Чоколадно колаче „Изненадување“

[yumprint-recipe id=’7′]