Во семејство на Валентина Крстевска спанаќот веќе не е јадење по кое набргу си повторно гладен, а тоа е така благодарение на додатокот од соините шницли… Денес, несебично, го сподели рецептот со нас.. :)

Спанаќ со соини шницли

By Валентина Крстевска Published: May 19, 2013

    Во семејство на Валентина Крстевска спанаќот веќе не е јадење по кое …

    Ingredients

    Instructions

    1. 1.На спанаќот со рака откинете му ги коренчињата. Јас секогаш ги користам и дршките на листовите. Убаво измијте го во 3-4 води.
    2. 2.Во околу 1 литар вода со 1 лажица зачинска сол обарете ги соините шницли и поставете ги на дното во садот за печење.
    3. 3.На малку масло пропржете го кромидот, а подоцна додајте го оризот. Нека се пржи додека оризот да добие стаклест изглед. Додајте околу 1 дл вода и спанаќот кој со рака го ситните при додавањето во садот.
    4. 4.Додадете 1 лажица зачинска сол, исклучете ја ринглата и оставете да се динста, најмногу 5 минути.
    5. 5.Префрелете го подготвениот спанаќ врз шницлите во садот за печење и печете на 180 степени околу 45 минути.
    6. 6.НАПОМЕНА: според советот од баба ми, заради железото кое го содржи, не е препорачливо спанаќ да се сецка со нож, па затоа секогаш го ситнам со рака. Доколку се јаде наредниот ден, не е препорачливо јадењето да се подгрева, но се надевам дека ќе ми верувате дека и студено, ова јадење навистина има преубав вкус.