На интернет ги пронајдов како „cresendo“ колачиња, во старата книга на баба ми беа запишани како колачиња со ораси, а пак мајка ми ги памти како „старински колачиња“… Било кое име да го изберете, овие колачиња дефинитивно ќе ве „полудат“ :)

Старински колачиња

By Тетка Биберче Published: September 26, 2013

  • Prep: 20 mins
  • Cook: 20 mins
  • Ready In: 50 mins

На интернет ги пронајдов како „cresendo“ колачиња, во старата книга на баба …

Ingredients

Instructions

  1. 1.Со миксер, изматете го путерот заедно со шеќерот, ванилата, јајцето и двете жолчки. Додадете брашно и со раце измесете го. Добиеното масно тесто завиткајте го во проѕирна фолија и оставете го во фрижидер еден час.
  2. 2.Од тестото, обликувајте мали топчиња и малку сплескајте ги.
  3. 3.Белките, со виљушка, малку изматете ги и секое топче првин потопете го во белка а потоа и извалкајте ги во мелени ораси.
  4. 4.Подготвените топчиња ставете ги врз хартија за печење и печете ги на 180 степени, околу 20 минути.
  5. 5.Чоколадото растопете го на пареа, додадете го путер и измешајте. Филот оставете го малку да се олади и потоа секое топче намачкајте со фил и спојте го друго топче.