За сите оние млади домаќини кои обожаваат ајвар а сеуште сами не умеат или немат време да го подготват, еве еден интересен рецепт кој ќе ја задоволите вашата страст кон „црвениот кавијар“. Ајвар кој брзо се прави и брзо се јаде.
Свеж ајвар
By October 7, 2012
Published:- Prep: 40 mins
- Cook: 15 mins
- Ready In: 55 mins
За сите оние млади домаќини кои обожаваат ајвар а сеуште сами не умеат …
Ingredients
- 6 црвени пиперки
- 1 модар патлиџан
- 2-4 чешниња лук
- 50 мл маслиново масло
- малку сол, црн пипер
Instructions
1.Испечете ги пиперките и модриот патлиџан од сите страни. Пиперките се готови за околу 20 минути, додека модриот патлиџан е готов за 30 минути.
2.Оставете ги затворени во кеса за малку да се спурат, а потоа излупете ги и исчистете ги од семките.
3.Во блендер ставете го модриот патлиџан заедно со лукчето и блендирајте се додека не добиете фина смеса. Потоа додадете ги и исчистените пиперки.
4.Додадете маслиново масло и зачинете по желба. Повторно блендирајте се додека не ја добиете посакуваната фина смеса.
5.Доколку сакате да го замрзнете ајварот, смесата замрзнете ја без маслиново масло и зачини. По одмрзнување додадете ги.
- Cuisine: Зимница
- Course: Комбинација
- Skill Level: Едноставна