Сочно и меко свинско филе за богат викенд ручек. Што повеќе би можеле да кажеме освен – уживајте во секое залаче!

Свинско филе во маринада

By Гастронаутка Published: July 2, 2012

    Сочно и меко свинско филе за богат викенд ручек. Што повеќе би можеле да …

    Ingredients

    Instructions

    1. 1.Потопете го месото во маринадата, а потоа покријте го со пластична фолија и оставете го во фрижидер 8-24 часа, со повремено превртување (за да впие од сите страни).
    2. 2.Загрејте ја рерната на 200 степени. На умерен оган ставете подлабоко тавче со многу малку маслиново масло да се загрее. Извадете го месото од маринадата (сочувајте ја) и ставете го во тавчето да се запржи од сите страни (околу 5-6 минути, колку да ја смени бојата).
    3. 3.Ставете го месото во тава намачкана со масло и печете го во загреаната рерна околу 20-25 минути (или повеќе ако сакате попечено). Кога ќе биде готово, оставете го да стои 5-10 минути во тавчето пред да го исечете.
    4. 4.Преостаната маринада ставете ја во тенџерче над оган да зоврие. Кога ќе зоврие, намалете ја температурата на тивко и варете со повремено мешање уште 5-6 минути.
    5. 5.Исечете го месото на парчиња дебели околу 1,5 см и посипете го со сосот одозгора. На крајот испрскајте го со свежи ситно исечкани зелени перца од млад кромид.