Тавче гравче е традиционално македонско јадење, храна која е дел од секое македонско семејство. По традиција, секој петок, без исклучоци.

Тавче гравче

By Тетка Биберче Published: September 28, 2012

  • Prep: 10 mins
  • Cook: 2 hrs 0 min
  • Ready In: 2 hrs 10 mins

Тавче гравче е традиционално македонско јадење, храна која е дел од секое …

Ingredients

Instructions

  1. Состојки1.Измијте го гравчето. Во сад со вода, ставете 1 лажица сода бикарбона, ставете го гравчето и оставете го неколку часа. (Доколку немате време рипнете ја процедурата :) )
  2. Варење на гравчето2.Исплакнете го гравчето неколку пати. Во сад со вода, на оган, ставете го да се вари заедно со цел кромид (исчистен), лукче и пиперка. Варете го гравот се додека не омекне. (времето на варењето зависи од староста, типот...)
  3. Подготовка на запршка3.Во тавче, загрејте масло за готвење и ставете некоку лажички црвен пипер. Промешајте. Гравот исцедете го, (но не сосема), зачинете и ставете ја запршката.
  4. Спремно за печење4.Гравчето е спремно за печење. Претурете го во керамички тави и печете се додека течноста не испари.