Превкусен, лесен и едноставен оброк. Може да се комбинира со пире, печени компири, ориз, тестенини, а одличен е и како сос за тортиљи.

Телешко со пиперки и боранија

By Билјана Лазаревска Published: April 7, 2013

    Превкусен, лесен и едноставен оброк. Може да се комбинира со пире, печени …

    Ingredients

    Instructions

    1. 1.Телешкото месо се сецка на ситни парчиња (дебелина од 3-4 мм, и должина од 1-2 см). Се става во загреано масло да се запржи кратко на посилен оган (колку да фати боја).
    2. 2.Потоа му се додава водата, се поклопува со капак и се остава да се динста на тивко околу 30-40 минути.
    3. 3.Во посебно тавче се запржува прво кромидот исецкан на полукругови, потоа му се додаваат исецканите пиперки па повторно се запржува околу 5-6 минути, и на крајот се додава боранијата и се пржи уште 3-4 минути (додека не омекнат сите зеленчуци).
    4. 4.Зеленчукот се додава во тавата со месото (треба да има останато малку вода, а ако нема, можете да додадете), се додава соја сосот, и сите зачини и убаво се промешува. Се остава на оган уште 2-3 минути за да соединат вкусовите. Се служи топло.