Од многуте рецепти за еден од најпознатите италијански десерти, ние денес подготвивме верзија ала Мигусто, кој во многу нешта наликува на оригиналот. Доза за четири лица таман да заблажите на едно седнување и да не се секирате дека ќе ви остане подолго од неколку денови во фрижидер и ќе ви се расипе.

Тирамису за четири лица

By Тетка Биберче Published: February 9, 2013

  • Prep: 10 mins
  • Cook: 15 mins
  • Ready In: 25 mins

Од многуте рецепти за еден од најпознатите италијански десерти, ние …

Ingredients

Instructions

  1. Матење на белките1.Одделете ги белките од жолчките и со помош на миксер изматете ги. Постепено додавајте пола од шеќерот и матете се додека не добиете цврст снег.
  2. Матење на жолчката и маскарпонето2.Во друг сад, изматете ја жолчката, додадете го маскарпонето , остатокот од шеќерот и ванилиниот шеќер.
  3. Мешање на двете смеси3.Внимателно, во шлагот од белки додадете ја смесата со маскарпонето и со лажица мешајте се додека не добиете хомогена смеса.
  4. Нескафе и пишкоти4.Нескафето растворете го во 1оо мл вода и засладете го по вкус. Додадете е едно капаче рум.
  5. Редење на пишкотите во чаша5.Секоја пишкота натопете ја во нескафе и ставете ја на дното на чашата.
  6. Редење6.Одозгора ставете од подготвениот фил па повторно наредете од натопените пишкоти. Постапката повторете уште еднаш или повеќе во зависност од големината на чашата.
  7. Последен слој од тирамисуто7.Завршете со слој од филот.
  8. Готово тирамису8.Одозгора наросете со какао во прав (несквик во нашиот случај) и оставете го во фрижидер барем неколку часа за вкусовите да се изедначат.