Дали ви паднало на памет некогаш да приготвите нешто вакво? Не грижете се, Мигусто е тука за вас секогаш полни со нови идеи и изненадувања. Оваа солена торта од компир е најновото на менито. Добар апетит.
Солена торта од компир
By July 30, 2013
Published:- Prep: 40 mins
- Cook: 20 mins
- Ready In: 60 mins
Дали ви паднало на памет некогаш да приготвите нешто вакво? Не грижете се, …
Ingredients
- 1 кг компири
- 50 г путер
- 1 јајце
- малку сол, црн пипер
- 120 г кашкавал
- 100 г павлака, кајмак или крем сирење
- 1 лажичка црвен пипер
- малку презла
Instructions
1.Компирите измијте и сварете ги. Оладени, излупете ги, згмечете ги, додадете путер, јајце, сол и црн пипер и со миксер изматете ја смесата.
2.Калапот за печење намачкајте го путер и наросете презла (од сите страни). Ставете пола од пирето, добро притиснете и наредете парчиња кашкавал.
3.Додадете ја другата половина пире,повторно притиснете, одозгора намачкајте крем сирење, наросете презла и лажичка црвен пипер.
4.Печете на 180 степени, околу 20 минути или се додека презлата не добие златно-кафена боја. Сервирајте ја тортата топла како додаток на главното јадење. Добар апетит!
- Cuisine: Предјадење
- Course: Печење
- Skill Level: Едноставна