Нашата пријателка Валентина ни кажа дека ова е рецептот по кој со децении во нејзиното семејство се прави туршијата која за нив е идеално погодена по вкус…

Туршија

By Валентина Крстевска Published: November 22, 2013

    Нашата пријателка Валентина ни кажа дека ова е рецептот по кој со децении …

    Ingredients

    Instructions

    1. 1.Зеленчукот се чисти, мие и реди во сад наменет за туршија, кој убаво може да се затвори. Се остава да престои, а утредента се прелива со пресолот.
    2. 2.Се прави пресол од 2 литри вода, солта, шеќерот и винобранот.
    3. 3.Се префрла во друг голем сад и се додава есенцијата и уште 8 литри вода. Со оваа течност се прелива зеленчукот,ако е потребно, се прицврстува зеленчуокот да не „лета„ нагоре, садот се затвора и по десетина дена туршијата е готова.
    4. 4.НАПОМЕНА: според овој рецепт разниот зеленчук може да биде застапен по ваша желба, важно е само вкупното количество да биде 10 кг.