Рецепт кој ќе ги воодушеви вегетаријанците, а веруваме и оние кои сакаат да пробаат нешто поинакво. Денес ви подготвив ќофтиња со урда, пармезан, спанаќ и неколку зачини. Уживајте…
Вегетаријански ќофтиња
By December 24, 2012
Published:- Prep: 15 mins
- Cook: 20 mins
- Ready In: 35 mins
Рецепт кој ќе ги воодушеви вегетаријанците, а веруваме и оние кои сакаат …
Ingredients
- 250 г урда (состојки за ќофтиња)
- 100 г рендан пармезан (состојки за ќофтиња)
- 150 г спанаќ (исчистен и исечкан)(состојки за ќофтиња)
- 200-250 г презла (состојки за ќофтиња)
- 4 јајца (состојки за ќофтиња)
- малку сол, црн пипер и оригано (состојки за ќофтиња)
- 400-500 мл доматен сос
- 1 главица кромид
- 1-2 чешне лук
- малку други зачини по избор
- малку масло за готвење
Instructions
1.Во сад, измешајте ги сите состојки за подготовка на вегетаријанските ќофтињата. Накрај, додадете презла онолку колку смесата да стане компактна и да може од неа да се прават ќофтиња.
2. Зачинете со сол, црн пипер и оригано , од смесата формирајте ќофтиња и извалкајте ги во малку презла. Печете ги на хартија за готвење, во загреана рерна, на 180 степени, околу 30 до 40 минути притоа вртејќи ги неколку пати.
3.Во подлабок сад, на малку масло, запржете малку сечкан кромид, лукче и додадете доматен сос. Зачинете по желба, додадете ги испечените ќофтиња и оставете го сосот неколку минути на оган да прокрчка.
- Cuisine: Главно јадење
- Course: Печење
- Skill Level: Едноставна