Не сме сигурни дали повеќе ќе уживате во фантастичната боја на ова ледено освежување или пак во совршениот вкус. Едно е сигурно, ќе уживате!

Виолетов сладолед

By Гастронаутка Published: July 18, 2013

    Не сме сигурни дали повеќе ќе уживате во фантастичната боја на ова ледено …

    Ingredients

    Instructions

    1. 1.Загрејте го млекото додека не зоврие во тенџерче и додадете арома од ванила (количина по желба).
    2. 2.Жолчките добро изматете ги со шеќерот и полека додавајте ги во зовриеното млеко со постојано и нежно мешање додека кремот малку не се згусне (не треба премногу да се згусне). Оладете ја смесата.
    3. 3.Боровниците ставете ги во блендер заедно со маскарпонето и мешајте додека боровниците не се испасираат и смесата не се изедначи. Потоа полека додадете ја во претходно оладената крема.
    4. 4.Добро измешајте и се ставете во модла која која може да се замрзне и која претходно сте ја обложиле со пластична фолија. Распоредете ја смесата и ставете ја во ладилник да се замрзне (околу 4 часа).
    5. 5.Исечете парчиња од сладоледот како торта, посипете ги со сечкани фстаци или свежи боровинки и украсете со ливчиња од свежо нане.