Наместо да го пржите компирот, обидете се со печена варијанта, и тоа баш со оваа зачинета печена варијанта. Што повеќе да ви кажам освен дека е одлична, особено ако се искомбинира со ладно пивце. Ммммм!

Зачинет печен помфрит

By Гастронаутка Published: November 21, 2012

    Наместо да го пржите компирот, обидете се со печена варијанта, и тоа баш …

    Ingredients

    Instructions

    1. исечете го компирот на стапчиња1.Загрејте ја рерната на 220 степени. Компирите измијте ги и излупете ги, а потоа исечкајте ги на стапчиња. Најлесно е прво секој компир да го исечете на тркалца, а потоа секое тркалце на стапчиња.
    2. изматете ги белките2.Во подлабок сад благо изматете ги двете белки.
    3. измешајте ги зачините3.Во друг сад измешајте ги сите зачини. Слободно прескокнете некој од предложените зачини, или пак додадете некој друг, по желба.
    4. натопете ги компирите во белките4.Потопете ги исечканите компири во белките и измешајте ги добро, за сите да примат од течноста.
    5. измешајте го компирот со зачините5.Потоа префрлете ги во садот со зачини и повторно измешајте добро, додека сите стапчиња не се добро зачинети.
    6. распоредете ги во тавче за печење6.Намастете го тавчето за печење со малку масло за готвење и распоредете ги компирите. Печете околу 40 минути. Забелешка: ако сакате сите компирчиња да ја задржат формата и да не ви се залепат за тавчето, мешајте ги во тавата на отприлика секој 5-6 минути додека се печат.