Штрукли се хрватски специјалитет особено популарен кај загорците. Ги има во повеќе варијанти, солени, благи, варени, печени и комбинирани. Една од моите омилени варијанти е токму оваа која ја споделувам со вас.

Загорски штрукли

By Лилјана Андреева Published: August 27, 2012

    Штрукли се хрватски специјалитет особено популарен кај загорците. Ги има …

    Ingredients

    Instructions

    1. Подготвување на тесто1.Во сад ги ставаме сите состојки за тестото и месиме средно меко тесто кое се дели на три топчиња. Секое топче добро се мачка со масло, се става во соодветен сад, се прекрива со пластична фолија (за да не се суши) и се остава 1 саат тестото да се „одмори“. Ако просторијата во која се работи е топла, тогаш топчињата се ставаат во ладилник.
    2. Постапка на тегнење и редење на сирење2.Откако тестото се „одморило“, се пристапува кон тегнење на корите. Тоа се прави на маса прекриена со чаршав. Топчето се става на средината и нежно се тегне од средината кон краевите. Откако е добиена тенка кора, врз целата површина се наросува издробено сирење. Се попрскува со масло и со помош на чаршавот се завиткува во ролна.
    3. Сечење и варење на струклите3.Со помош на работ на една чинија (за да се залепат краевите а филот да не излезе) се сечат парчиња широки околу 5 см (колку 4 прста) и се редат врз чаршав за да не се залепат. Подготвените штрукли ги вариме во солена вода околу 7 минути.
    4. Подготовка пред печење на штруклите4.Сварените штрукли со лажица-цедалка ги вадиме од водата и ги редиме во еден ред во подмачкана огноотпорна тава. Ги прелеваме со растопен путер и со претходно изматените состојки за фил.
    5. Штрукли испечени5.Штруклите се печат во загреана рерна на 200 степени, околу 30 минутни т.е. се додека горниот слој убаво не зарумени.