За денешниот ручек ви предлагаме уште една варијација на тема полнети тиквички. Супер вкусен ручек што брзо се подготвува. Пробајте!
Полнети тиквички
By June 12, 2012
Published:За денешниот ручек ви предлагаме уште една варијација на тема полнети …
Ingredients
- 3 тиквички
- 100 гр пилешко бело месо
- 60 гр варен ориз
- 40 гр варен морков
- 50 гр грашок од конзерва
- 100 гр кајмак или крем сирење
- 200 гр кисела павлака
- 3 јајца
- малку свеж магдонос
- малку сол
- малку црн пипер
Instructions
- 1.Ставете го пилешкото месо да се вари заедно со морковот (можете од водата да направите супа), и сварете го оризот.
- 2.Тиквиците излупете ги, пресечете ги на половина (надолжно), внимателно извадете ја средината и спуштете ги во зовриена солена вода да се обарат малку (околу 5 минути).
- 3.Во подлабок сад измешајте го пилешкото месо исечкано на коцки, варениот морков, варениот ориз и грашокот. Зачинете ја смесата со сечкан свеж магдонос, сол и црн пипер.
- 4.Кога ќе се оладат малку тиквичките, наредете ги во тавче кое претходно малку сте го намастиле (најдобро стаклено или керамичко ).
- 5.Наполнете ги убаво со филот.
- 6.Во посебен сад измешајте ги јајцата, павлаката и кајмакот, а потоа посипете ги тиквичките одозгора.
- 7.Печете на 200 степени околу 15 минути (или додека тиквичките не омекнат (боцнете со вилушка, за проба).
- Cuisine: Главно јадење
- Course: Комбинација
- Skill Level: Едноставна