Њоки или кнедли е италијански специјалитет најчесто подготвен од компир, брашно и сирење. Иако постојат многу варијанти ние денес ви нудиме едноставна комбинација на њоки направени со младо кравјо сирење и спанаќ.
Њоки од сирење и спанаќ
By January 3, 2017
Published:Њоки или кнедли е италијански специјалитет најчесто подготвен од компир, …
Ingredients
- 500 гр спанаќ
- 500 гр младо сирење
- 80 гр брашно
- 80 гр пармезан
- 2 јајца
- 40 гр путер
- малку сол
- 16 ливчиња од свежа жалфија
Instructions
- 1.Во сад за готвење наполнет со вода и малку сол обарете го исчистениот спанаќ 3 до 4 минути се додека листовите не омекнат. Сварениот спанаќ процедете го и ситно исечкајте го.
- 2.Изрендајте го младото сирење и измешајте го со спанаќот и пармезанот. Додадете ги јајцата, брашното и малку сол и мешајте додека не добиете изедначена смеса.
- 3.Од смесата формирајте топчиња. (доколку смесата ви е премногу течна додадете уште малку брашно.
- 4.Топчињата т.е. њоките извалкајте ги во брашно и варете ги во сад со солена вода. Веднаш штом ќе испливаат на површина, њоките се готови.
- 5.Во тава за готвење путерот растопете го и додадете ги ливчиња од свежа жалфија, пржите се додека листовите не станат крцкави.
- 6.Врз сварените њоки прелијте го путерот со жалфија и сервирајте. Добар апетит!
- Cuisine: Главно јадење
- Course: Варење
- Skill Level: Едноставна