Здрави и многу вкусни колачиња подготвени со овес, приготвени без додаток шеќер. За да ја добијам посакуваната блажина искористив пасирани урми, а за подобар вкус одозгора ставив и малку мармалад од кајсии и добив совршена комбинација.
Овесни колачиња
By November 6, 2015
Published:- Prep: 20 mins
- Cook: 20 mins
- Ready In: 40 mins
Здрави и многу вкусни колачиња подготвени со овес, приготвени без …
Ingredients
- 100 г овесни снегулки
- 50 г пченични никулци
- 50 г бадеми или лешници (непечени)
- 50 мл масло за готвење
- 1 лажица соино млеко во прав
- 70 мл вода
- 10-15 урми
- 1 лажичка прашок за пециво
- 1 лажичка екстракт од ванила
- 2 лажици мармалад од кајсии (за премачкување)
- 1 лажичка безбоен желатин (за премачкување)
- малку вода (за желатинот)
Instructions
- 1.Во мелница за кафе, добро измелете го овесните снегулки. Измелете ги добро и бадемите или лешниците.
- 2.Урмите прелијте ги со жешка вода за да омекнат. Отстранете им ги семките и во блендер добро излблендирајте ги.
- 3.Во длабок сад, помешајте ги сите состојќи за подготовка на колачињата. Со миксер, а потоа и со раце, мешајте се додека не добиете хомогена смеса.
- 4.Од тестото, вадете парчиња со тежина од околу 20 грама, формирајте топка, а потоа и спленете ја за да добиете форма на колаче.
- 5.Колачињата наредете ги на хартија за готвење и печете ги на 180 степени околу 10 минути. Иако навидум меки, но кога ќе се оладат ќе ја добијат посакуваната цврстина.
- 6.Во сад, на оган, ставете неколку лажици вода и лажичка желатин. На тивко, мешајте се доека желатинот не се растопи.
- 7.Измешајте го со мармаладот од кајсии, оставете го малку да се олади и намачкајте ги колачињата.
- 8.Оствете ги убаво да се оладат и желатинот да се стврдне, па сервирајте ги.
- Cuisine: Десерт
- Course: Печење
- Skill Level: Едноставна