Запечен млад компир со малку павлака, пилешко и додаток рузмарин. Кремасто медитеранско уживање со секое залаче. Супер ручек за целото семејство. Добар апетит.
Печен компир „Фантазија“ со пилешко месо
By August 16, 2013
Published:Запечен млад компир со малку павлака, пилешко и додаток рузмарин. …
Ingredients
- 600 г компири
- 300-350 г пилешко месо
- 100 г пушена сланина
- 10-15 црни маслинки (без семки)
- малку власец (или 2-3 перца млад кромид)
- 1 лажичка рузмарин
- малку крупна сол
- малку зрнца црн пипер
- малку црвена и жолта сол
- 50 мл бело вино
- 50-70 мл павлака за готвење
Instructions
- 1.Компирот измијте го, излупете го и исечкајте го на ситни коцки.
- 2.Пилешкото месо, сланината и власецот (или млад кромид) исечкајте ги на мали парчиња.
- 3.Во аван, истолчете го рузмаринот заедно со останатите зачини.
- 4.Во подлабока тава за печење ставете го компирот, месото, сланината и власецот.
- 5.Прелијте со бело вино и ставете го истолчениот зачин. Добро промешајте.
- 6.Одозгора сипете од павлаката за готвење и нафрлете ги маслинките (пресечени на пола).
- 7.Тавата прекријте ја со алуминиумска фолија и печете во загреана рерна 30 минути. Тргнете ја фолијата и печете уште 15-тина минути. Добар апетит!
- Cuisine: Главно јадење
- Course: Печење
- Skill Level: Едноставна