Пилешкото важи за едно од најконзумираните меса кај нас. А зошто и да не. Нема многу маснотии, а со него можат да се направат мал милион рецепти. Еве еден таков, пилешко со лимон, предлог за денешен ручек.
Пилешко со лимон
By April 25, 2013
Published:- Prep: 10 mins
- Cook: 1 hr 10 mins
- Ready In: 1 hr 20 mins
Пилешкото важи за едно од најконзумираните меса кај нас. А зошто и да не. …
Ingredients
- 800 г пилешко месо
- малку маслиново масло
- 2 лимона
- 1 гранче рузмарин
- малку оригано
- 1/2 китка магдонос
- малку сол, црн пипер, вегета
Instructions
- 1.Пилешкото месо добро измијте го и ставете го во зовриена вода да се вари околу 30 до 40 минути.
- 2.Откако месото ќе се свари, ставете малку на хартија за да ја впие водата, па потоа, со нож засечете го горниот дел на неколку места надолжно.
- 3.Во сад ставете 4-5 лажици маслиново масло, исцедете сок од 1 лимон, ставете гранче рузмарин, малку оригано и пола китка магдонос. Измешајте ги состојките, зачинете со сол и црн пипер и ставете го месото во маслото да отстои барем десетина.
- 4.Отстоеното пилешко месо ставете го во грил тава на малку масло и пржете го се додека зарумени. Вториот лимон измијте го, исечкајте го на четвртини и ставете го во грил тавата
- 5.Откако ќе зарумени, постепено налевајте од маслиновото масло со зачини гответе го уште 20 минути. Сервирајте го топло и украсено со неколку гранчиња рузмарин.
- Cuisine: Главно јадење
- Course: Комбинација
- Skill Level: Едноставна