Декоративна и многу вкусна. Одлична е да ја приготвите за некоја свечена прилика, да ја поставите на софра и да ги изненадите пријателите и роднините. Ако во блиска иднина немате некој свечен повод не морате да чекате до тогаш. Подгответе ја во прва прилика и пишете ни како ви се допадна.

Погача цвет

By Тетка Биберче Published: November 3, 2015

  Декоративна и многу вкусна. Одлична е да ја приготвите за некоја свечена …

  Ingredients

  Instructions

  1. 1.Од сосотојките за подготовка на питата, замесете мазно тесто, покријте го и на топло оставете го да нарасне.
  2. 2.Стасанато тесто поделете на 4 дела. Секој дел расукајте го во помал круг, намачкајте го со масло и врз него ставете го другиот круг. Истото направете го третиот и четвртиот дел. Тестото оставете го да се одмори барем 15-тина минути.
  3. 3.Одмороенот тесто расукајте го во поголем круг и пресечете го на 16 тригаолници (најрвина на 4, па на 8 и накрај на 16).
  4. 4.Тавата за печење (со дијаметар од 24 см) намачкајте ја со масло.
  5. 5.Секој триаголник свиткајте го во форма на кифличка. 12 од триаголниците распоредете ги во круг во тавата за печење.
  6. 6.Останатите 6 пресечете ги на пола и ставете ги во средниот дел. Погачата оставете ја покрај рерната, на топло, за повторни да нарасне.
  7. 7.Рерната уклучете ја на 200 степени. Непосредно пред печење, намачкајте ја со јајце и наросете со крупна сол и сусам.
  8. 8.Печете околу 30 минути или се додека погачата не добие златно-кафена боја.
  9. 9.Испечена, покријте ја и оставете ја да се олади. Добар апетит!