Соленки кои се претерано вкусни, евтини но и лесни за правење. И благодариме на Виолета Андреева за овој прекрасен рецепт.
Пури
By April 20, 2013
Published:- Prep: 25 mins
- Cook: 20 mins
- Ready In: 45 mins
Соленки кои се претерано вкусни, евтини но и лесни за правење. И …
Ingredients
- 1 кг брашно (состојки за тесто)
- 500 мл млеко (состојки за тесто)
- 1 квасец (состојки за тесто)
- 250 г маргарин (или маст) (состојки за тесто)
- 1 кафено лажиче сол (состојки за тесто)
- 1-2 жолчки (за премачкување)
- малку сусам, крупна сол (за премачкување)
- малку маргарин (за премачкување)
Instructions
1.Од состојки за тесто се меси меко тесто. Не се чека да нарасне. Се дели на три дела, а секој дел на осум топчиња (вкупно 24 топчиња). Од секое топче се сука округла коричка, околу 25 цм дијаметар. Се сече на четири дела и се замотува како на сликата.
2.Пурите се редат во плех, на хартија, се премачкуваат со жолчка, се става крупна сол, сусам и парчиња маргарин.
3.Пурите веднаш се печат на 200 степени се додека не добијат убава златно -кафена боја. Од една доза се добиваат 96 пури.
- Cuisine: Леб и пецива
- Course: Печење
- Skill Level: Едноставна