Одличен, вкусен и здрав оброк со атрактивна зелена боја, полн со витамини и минерали како и едноставно брз за подготовка. Без разлика дали ќе го послужите како дополнување на главното јадење или како самостоен оброк, ова јадење ќе ги воодушеви сите.
Ролат од шунка и спанаќ
By February 10, 2017
Published:- Prep: 15 mins
- Cook: 18 mins
- Ready In: 33 mins
Одличен, вкусен и здрав оброк со атрактивна зелена боја, полн со витамини …
Ingredients
- 350 г спанаќ
- 100 г брашно
- 2 лажици густин
- 2 чешниња лук
- 5 јајца
- 150 г шунка
- малку сол, црн пипер
- малку масло за готвење
Instructions
- 1.Спанаќот добро исчистете го, измијте го, добро исцедете го и исечкајте го на ситни лентички. И лукчето исечкајте го.
- 2.Со помош на миксер, белките изматете ги во цврст снег. Притоа додадете прстофат сол.
- 3.Жолчките пак измешајте ги со сечканиот лук, посолете и запиперете.
- 4.Во брашното додајте го густинот, додадете ги жолчките, мешајте и постепено додавајте од изматените белките. Мешајќи додадете ги и лентичките спанаќ.
- 5.Рерната загрејте ја на 160 степени. Плехот за печење обложете го со мрсна хартија за печење. Смесата рамномерно распоредете ја во плехот и печете околу 15 до 18 минути.
- 6.Врз испеченото тесто наредете парчиња шунка и формирајте ролат. Оставете го да се олади, исечкајте парченца и послужете ги како дополнување на главното јадење.
- Cuisine: Предјадење
- Course: Печење
- Skill Level: Едноставна