И вкусно и многу здраво. Направивме домашно ржано лепче кое ни испадна феноменално. Прекрасно на изглед, а на вкус, е тоа е посебно доживување. За да се уверите ќе морате самите да го приготвите.
За подготовка на овој рецепт го користевме силиконскиот сад Bread maker на производителот Lekue изработен од 100 % платинум силикон. Побарајте го и купете го во продавницата на Карес.
[sws_scrollable_basic columns=”4″] [/sws_scrollable_basic]
Ржан леб со семки
By April 4, 2014
Published:И вкусно и многу здраво. Направивме домашно ржано лепче кое ни испадна …
Ingredients
- 200 г ржано брашно
- 200 г брашно т950
- 1 кесиче сув квасец (7 грама)
- 250-260 мл вода (млака)
- 1 лажица сусам
- 1 лажица ленено семе
- 1 лажичка сол
- 1/2 лажичка шеќер
- малку семки од тиква и сончоглед (за посипување)
- малку брашно и вода (за премачкување)
- малку масло за готвење (за премачкување)
Instructions
1.Во силиконскиот сад за месење и печење, ставете ги состојките потребни за подготовка на лепчето од рж.
2.Со раце, добро измесете го тестото се додека не добиете фино тесто, нелепливо тесто.
3.Од тестото, формирајте топче, а садот убаво намастете го со масло за готвење.
4.Затворете го силикоснкиот сад, покријте го со крпа и оставете ог на топло, барем 2 часа, или се доека тесто не нарасне барем дупло.
5.Нараснатото тесто, повторно малку замесете го, затворете го, покријте го и оставете го на топло уште 1 час.
6.Нараснатоте тесто, отворете го, не го замесувајте, оставете ог така нараснато. Измешајте една лажичка брашно со неколку лажички вода и со смесата премачкајте го нараснатото тесто.
7.Одозгора наросете семки од сончоглед и тиква, нежно со раце притиснете ги и лепчето е спремно за печење.
8.Силиконскиот капак затворете го, ставете го во рерна и печете на 220 степени, околу 20 минути. Садот отворете го и печете уште 10 до 15 минути. Пред сечење, лепчето оставете го убаво да се олади.
- Cuisine: Леб и пецива
- Course: Печење
- Skill Level: Едноставна