И вкусно и многу здраво. Направивме домашно ржано лепче кое ни испадна феноменално. Прекрасно на изглед, а на вкус, е тоа е посебно доживување. За да се уверите ќе морате самите да го приготвите.


За подготовка на овој рецепт го користевме силиконскиот сад Bread maker на производителот Lekue изработен од 100 % платинум силикон. Побарајте го и купете го во продавницата на Карес.

 

[sws_scrollable_basic columns=”4″] [/sws_scrollable_basic]

Ржан леб со семки

By Тетка Биберче Published: April 4, 2014

    И вкусно и многу здраво. Направивме домашно ржано лепче кое ни испадна …

    Ingredients

    Instructions

    1. Подготовка на лепчето1.Во силиконскиот сад за месење и печење, ставете ги состојките потребни за подготовка на лепчето од рж.
    2. Месење на тестото2.Со раце, добро измесете го тестото се додека не добиете фино тесто, нелепливо тесто.
    3. Намастен сад со масло за готвење3.Од тестото, формирајте топче, а садот убаво намастете го со масло за готвење.
    4. Растење на тестото4.Затворете го силикоснкиот сад, покријте го со крпа и оставете ог на топло, барем 2 часа, или се доека тесто не нарасне барем дупло.
    5. Нараснато тесто5.Нараснатото тесто, повторно малку замесете го, затворете го, покријте го и оставете го на топло уште 1 час.
    6. Премачкување со брашно и вода6.Нараснатоте тесто, отворете го, не го замесувајте, оставете ог така нараснато. Измешајте една лажичка брашно со неколку лажички вода и со смесата премачкајте го нараснатото тесто.
    7. Семки и сончоглед7.Одозгора наросете семки од сончоглед и тиква, нежно со раце притиснете ги и лепчето е спремно за печење.
    8. Ржан леб со семки8.Силиконскиот капак затворете го, ставете го во рерна и печете на 220 степени, околу 20 минути. Садот отворете го и печете уште 10 до 15 минути. Пред сечење, лепчето оставете го убаво да се олади.