Ако сте љубител на маслинки, тогаш овој намаз т.е. тапенада ќе ви биде еден од омилените. Полесно е се, разбира да се купи едно мала тегла од маркет, но задоволството е многу покомплетно кога ќе ја направите сами, а за тоа ви требаат не повеќе од 10-тина минути.
Што е тоа тапенада? Самиот збор потекнува од францускиот збор, на провансалски јазик (дијалект), „la tapenade“ и е назив за капари кои се составен дел на тапенадата. Во основа на тапенадата се маслинките, капарите и инчуните и уште некои други додатоци. Конечниот продукт е груб намаз каде што најмногу се чувствуваат маслинките и инчуните. Велат дека тапенадата е дел од провансалската кујна, поточно областа околу Ница. Меѓутоа, присутна е и во Италијанската кујна, а се документирани рецепти уште од античките римски готвачи кои датираат илјадници години пред појавата на францускиот збор tapenade. Најраниот познат рецепт за тапенатата, позната под името Olivarum conditurae, е напишан во книгата „De re rustica“ чиј автор бил римскиот писател Lucius Junius Moderatus Columel и тоа во првиот век од н.е.
Во овој рецептот за тапенада не користам инчуни, од проста причина што јас и моите не го поднесуваме нивниот мирис. Доколку вас ве бендисува тогаш слободно ставете 1-2 инчуни. Треба да споменам дека квалитетот на тапенадата најмногу зависи од изборот на маслинките. Изберете маслинки кои по вкус ви одговараат.
Тапенада или намаз од маслинки
By January 2, 2017
Published:- Prep: 15 mins
Ако сте љубител на маслинки, тогаш овој намаз т.е. тапенада ќе ви биде еден …
Ingredients
- 150 г маслинки без семки
- 30 мл маслиново масло
- 2 чешниња лук
- 2 лажици лебни трошки
- 2 лажички капари
- 1 лажичка сенф
- малку босилок (свеж или сушен)
- малку црн пипер
- по потреба сол, сок од лимон
Instructions
1.Во блендер, се ставаат само маслинките и се блендираат. Потоа се додаваат сите останати состојки и зачини и се продолжува со блендирање додека не се изедначат сите состојки.
2.Во принцип, маслинките може да бидат и солени и кисели, па затоа не брзајте со додавање на сол и сок од лимон. Првин треба да се проба намазот (тапенадата) на вкус па дури потоа да се додадат солта и сокот од лимон, ако воопшто е потребно.
3.Тапенадата може да се користи како мезе, може да се служи со крекери, потпечен леб, може да се служи со резанки од свеж зеленчук (crudités), а може да се користи и како додаток кон некои јадења.
- Cuisine: Сосови
- Course: Без термичка обработка
- Skill Level: Едноставна